Ας δηλώσουμε νίκη, κι ας φύγουμε...

2014-09-25 09:22

Οι Βρετανοί έχουν μια επιτυχημένη έκφραση για να δηλώσουν – με κομψό τρόπο – την ήττα τους: Let’s declare victory and leave (Ας δηλώσουμε νίκη, κι ας φύγουμε). Κάπως έτσι σκέφτονται τα μεγάλα κεφάλια της Τρόικα. Έχοντας διαλύσει την ελληνική οικονομία, στέκονται πάνω στα ερείπιά της και σκέφτονται στα σοβαρά, όπως μας διαβεβαιώνουν τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, να αποχωρήσουν από τη χώρα, παραδίδοντας κατ’ ουσίαν καμένη γη. Μας χτυπάνε φιλικά στην πλάτη, χαμογελώντας ψεύτικα και μας λένε: Είστε πολύ καλύτεροι από τους άλλους (μια δήλωση που παραπέμπει ευθέως στο political correct «Ήταν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι τώρα», στην τελετή λήξης του… τελευταίου Ελληνικού θριάμβου το 2004). Μια χαρά θα τα πάτε. Άντε, και… υπομονή!

Αν η Τρόικα αποχωρούσε από την Ελλάδα με το αγγλικό declaration που ανέφερα παραπάνω, ίσως τα πράγματα να είχαν και μια θετική πλευρά. Καμένη γη παραλαμβάνουμε, αλλά τουλάχιστον οι οικονομικοί κατακτητές φεύγουν. Θα τους λέγαμε ένα «στα τσακίδια, ρε!» και θα ξεκινούσαμε, στα σοβαρά αυτή τη φορά, την ανασυγκρότηση της χώρας. Όμως, η Τρόικα δεν φεύγει έτσι απλά. Φεύγοντας, θα ζητήσει ακόμα περισσότερες… θυσίες από τον ελληνικό λαό: ομαδικές απολύσεις, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου (βλ. Καθημερινή Κυριακής 21-9-2014, σ. 20). Δεν έχει καμία σημασία αν οι… θυσίες αυτές θα… μετατεθούν την επομένη της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας (κι όχι πριν). Η διαπραγμάτευση – προσέξτε! – δεν γίνεται για το αν τα μέτρα θα παρθούν ή όχι, αλλά το πότε!

Η Τρόικα στην πραγματικότητα δεν φεύγει, έως ότου ξεζουμίσει και το τελευταίο ίχνος ελπίδας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεν με απασχολεί αν αυτό γίνεται διότι θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω (καθαρά επιχειρηματική και τραπεζική λογική) ή αν έχουν μακροπρόθεσμα σχέδια για μας. Με απασχολεί που η κυβέρνηση συμπεριφέρεται, ακόμα και τώρα, ως κυβέρνηση Τσολάκογλου. Στην επιχειρηματική λογική της Τρόικα δεν ανταπαντούν (πώς θα μπορούσε εξάλλου; Αυτό θα προϋπέθετε οραματικό πολιτικό σχεδιασμό, όχι υποκύψεις). Στα μακροπρόθεσμα σχέδιά της – κρυφά ή φανερά – σφυρίζουν αδιάφορα. Γεγονός είναι πάντως πως είτε το ένα συμβαίνει, είτε το άλλο, το ζήτημα είναι ένα: Η Τρόικα έχει ήδη νικήσει. Απλώς εμείς είμαστε οι χαμένοι…

 

Πίσω

Επαφή

Πολιτική Σκέψη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode